Sinds 1933 een begrip in Havelte

MTB Route


Theehuis 't Hunebed dient als startlocatie

van de MTB Route Havelte

 

Lengte van de route: De route heeft een lengte van 13,5 kilometer. (In het weekend 6 kilometer extra)

 

Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). In het weekend is er een extra lus te rijden. Deze lus is gemarkeerd met een rode kleur.

 

Startlocatie: Theehuis 't Hunebed" aan de Helomaweg 47 net buiten Havelte. Dit is de doorgaande weg N353 tussen Havelte en Frederiksoord.

Vanaf de A32 neem je de afslag Steenwijk. Na de afslag ga je gelijk rechts richting Havelte. Je komt nu eerst door Havelterberg. Hier blijf je gewoon rechtdoor rijden. Op de rotonde voor Havelte sla je linksaf richting Frederiksoord (Helomaweg).

Omgeving: De route ligt in de omgeving van Havelte en voert over terreinen van o.a. Defensie en Staatsbosbeheer. Havelte, ook wel "De parel van Drenthe" genoemd, ligt te midden van uitgestrekt bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden. In het plaatsje zelf vind je veel monumentale gebouwen, gerestaureerde Saskische boederijen en een schaapskooi met kudde. Havelte is verder bekend om zijn twee hunebedden, de grafheuvels, het natuurreservaat Brandeveen en het schitterende Ooster- en Westerzand.

Aard van de route: De route voert over de terreinen van o.a. Defensie (militaire oefenterreinen) en Staatsbosbeheer. Na enkele honderden meters over het asfalt, duik je een smalle single-track op. En van deze single-track kom je de komende kilometers ook niet weer af. Na een stukje langs de weilanden, voert de route je kilometers lang slingerend in het verlengde van een tank-baan. Het berijden van deze single-track vraagt een behoorlijk technische stuurvaardigheid. Het is opletten geblazen. Korte bochten afgewisseld met korte steile klimmetjes vragen een opperste concentratie. Na ongeveer 5,5 kilometer zijn er op een stuk open veld kunstmatig enkel bulten in het parcours gelegd. Na deze bulten rijdt je weer verder in het verlengde van de tank-baan. Je fietst dus grote delen over militair oefenterrein. Toch hoef je volgens de organisatoren geen vrees te hebben voor aanvaringen met militaire voertuigen. Het parcours loopt geheel rond het oefenterrein buiten het bereik van tanks en andere zware jongens. Toch lijkt het ons verstandig om hier zeker niet van de route af te wijken. Nu hoeft dat ook niet want de route is zeer duidelijk uitgepijld. In het laatste deel van het traject zijn nog enkele pittige klimmetjes te vinden. Al met al kun je zeggen: een afwisselend, pittig parcours dat vraagt om een goede stuurvaardigheid. In het weekeinde, als het oefenterrein niet wordt gebruikt, bestaat de mogelijkheid om een extra lus van 6 kilometer toe te voegen aan de normale 13,5 Km lange route. Deze lus treft men aan na ongeveer 7 Km vanaf de start. Deze rode route voert dan door het middelste gedeelte van het oefenterrein. Als de zogenaamde tankbaan is overgestoken komt men in het binnenterrein en treft de biker een 20 meter hoge zandheuvel aan die twee maal beklommen moet worden. Uiteraard volgen dan steile afdalingen.

 

Website: MtbHavelte.nl

Email: info@mtbhavelte.nl

Info: VVV Westerveld - Kantoor Havelte (0521-341222) of Ruud Smeenk (0521-351674)

Extra: Een routefolder + routekaart is voor € 1,50 verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

 

Deze MTB route is aangelegd door de Mountainbikevereniging Havelte. Het is een officiële route die alleen toegankelijk is voor leden van de lokale club, NTFU leden en dagkaarthouders (€ 1,13). De dagkaart is te koop bij Theehuis 't Hunebed" (bij een speeltuin en midgetgolfbaan). Dit geld wordt gebruikt voor onderhoud en de huur van het terrein. Voor dit geld krijg je tevens een routekaart.

Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe te Diever (0521-593210).

 

GPS track: Er is een GPS-track bestand beschikbaar.

 

De startcoordinaten zijn: N 52.47.438 / E 6.12.9707.

 

bron: http://www.mtbroutes.nl