Sinds 1933 een begrip in Havelte

Geschiedenis

 

Theehuis 't Hunebed ligt te midden van het veelvuldig aanwezige natuurschoon op de Havelterberg, 1.5 kilometer buiten het dorp Havelte in de richting van Frederiksoord. Het Theehuis heeft een rijk verleden.

 

De familie Faken bouwde het theehuis in 1933 aan de voet van de Havelterberg en dat nog wel in crisistijd! Havelte heeft altijd aantrekkingskracht gehad op toeristen. Meestal 'Westerlingen' die de drukte van de stad ontvluchtten en hier in het natuurschoon geheel weer tot rust kwamen. Roelof Faken zag een gat in de markt, want die rustzoekende mensen willen natuurlijk ook wel wat eten en drinken. In die jaren was de afstand tussen de natuurgebieden en het dorp Havelte niet snel af te leggen, omdat men het snelle vervoer van hedendag niet kende en er nauwelijks noemenswaardige wegen waren. Vaak lagen er alleen zandwegen ter beschikking en als er een weg lag, dan was deze bestraat met klinkers: ook niet erg comfortabel rijden.

"Komt de berg niet naar Mohammed" dacht Roelof, "dan komt Mohammed wel naar de berg" en bouwde op de plaats waar de meeste toeristen vertoefden een pleisterplaats bij uitstek: Theehuis 't Hunebed.

Zijn vrouw Hilligje Faken-van der Zweerde fungeerde als cafehoudster, terwijl Roelof Faken zelf doorging met zijn beroep: veehandelaar en -transporteur.

Nog steeds is het Theehuis een trefpunt van vooral toeristen. De ligging van de hunebedden, waaraan het Theehuis zijn naam dankt, brengt dat teweeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het begin

In 1982 neemt Aaldert Faken Theehuis 't Hunebed over.

 

Grote verbouwing 2005

In 2005 wordt het theehuisgedeelte compleet gebouwd. Alleen de voorkant van het theehuis blijft bestaan. Het theehuis biedt plaats voor 100 personen. Voor partijen, bedrijfsfeesten, jubilea, etc. uit te breiden tot 160 personen.

 

Grote verbouwing 2009

Begin 2009 wordt het kiosk extreem uitgebreid naar een snack-resto. Het biedt nu overdekte plaatsen aan 100 bezoekers binnen en 160 buiten.

 

Grote verbouwing 2011

In 2011 komt er een Paviljoen bij waar partijen, recepties kunnen worden gehouden.

 

Waterfontein 2012

Deze fontein zorgt voor verfrissing tijdens warme dagen

en 's avonds voor een laserlichtshow

 

Uitbreiding parkeerruimte 2012

Extra parkeerruimte om te parkeren en voor bijeenkomsten te organiseren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bistro 2014

Om nog meer mensen droog en warm te kunnen ontvangen, werd de bestaande overkapping tussen terras en speeltuin helemaal dicht gemaakt., als een soort huiskamer. Hieraan is een apart terras aangebouwd, waar eten en drankjes geserveerd kunnen worden. Tevens kunnen hier feestjes worden gegeven.

 

 

 

Speeltuin 2014

In de speeltuin zijn nieuwe attributen, zoals klimnetten en kabelbaan, geplaatst

 

 

In de toekomst

In de speeltuin worden tevens jeu de boules banen aangelegd.